Ingredienser
- Honung- och nötströssel:
- 1 dl helt bovete
- 1 dl hasselnötter, skalade
- 1 dl pistaschnötter
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 2 tsk fänkålsfrön
- 1 dl torkade tranbär
- 0,5 tsk flingsalt
- 0,5 tsk krossad svartpeppar
- 3 tsk olivolja
-
2 msk Gårdshonung Ekologisk Honung
- Honungsglaserade morötter:
- 500 g späda morötter, med blast
- 2 msk olivolja
- Flingsalt
-
2 msk Gårdshonung Ekologisk blomster Honung flytande
- 0,75 dl apelsin, pressad saft
Tillagning
Honung-och nötströssel
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skölj bovetet först med kokande vatten och sedan kallt vatten, låt rinna av.
3. Hacka hasselnötter och pistaschnötter grovt. Blanda samman alla ingredienser i en skål utom olivolja och honung. Blanda väl.
4. Rör ihop olivolja och honung och blanda till sist ner det i nötblandingen och rör om ordentligt.
5. Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och rosta i ugn i 15–20 minuter eller tills det blivit gyllenbrunt.
6. Rör om efter ungefär halva tiden. Akta så att det inte bränns. Ta ut plåten ur ugnen och låt nötströsslet svalna. Förvara i burk med tätslutande lock.
Honungsglaserade morötter
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skrubba och ansa morötterna, men låt en bit av blasten vara kvar. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och salta. Rosta i mitten av ugnen, tills morötterna är nätt och jämt mjuka, 15–20 minuter.
3. Blanda samman honung och pressad apelsin och ringla det över morötterna på plåten. Sätt plåten i mitten av ugnen i ytterligare cirka 5 minuter.
4. Strö över nötströssel.
Strösslet passar även fint till andra typer av grönsaker eller som en topping på en sallad.